Hvorfor elsker vi den…

Dette BRAG af en festkasse er tilpasset hele din nytårsaften, og vi har gjort os umage med at vælge nogle champagner, der med garanti vil slå benene væk under dine gæster og dig. 

Om champagnerne

Første champagne – Velkomst (lækker mundvandsdrivende)

Haton Blanc de Blancs

100% Chardonnay

Smagsnoter: Utrolig raffineret champagne. Aromaer af roser og akacieblomster. Citrusfrugter (mandarin) og noter af tørrede blomster.

Champagne 2 – Nytårstale & Forret (fisk/skaldyr)

Chaudron – Belle Hélene Vintage 2010

50% Pinot Noir

25% Chardonnay

25% Meunier

15-20% på fad i 6 måneder

Degorgeret december 2021

Dosage 4-5 gram sukker/liter

Champagne 3 – Hovedret (lidt kraftigere kødret)

Yves Delporte – Vintage 2016

60% Pinot Noir

40% Chardonnay

Dosage 5 gram sukker/liter

Champagne 4 – kl. 24.00 (kransekagen)

Remy Louvet – Reserve Demi-Sec Grand Cru

70% Pinot Noir

30% Chardonnay

Dosage 32 gram sukker/liter

Hvordan vælger jeg den rette champagne til kransekagen?

Vi har udvalgt nogle flasker, der kan komplimentere de mest gængse nytårsretter. 

Vi møder rigtig mange mennesker, der er overbeviste om, at de IKKE er til champagne, fordi de engang har smagt ”den der sure gule champagne nede fra supermarkedet” til kransekagen til nytår.

Nu skal du høre – AL almindelig brut champagne (brut er en klassificering af sukkerindholdet, som du kan læse mere om nedenfor) vil være og føles syrligt til den søde kransekage. Det vil det, fordi kransekage fortrinsvis er lavet af sukker – og den tørre champagne vil absolut ikke fremhæve eller akkompagnere kransekagen her.

Derfor handler det om – sådan helt generelt – at parre champagnen korrekt med det, du skal spise.

Hovedreglen er, at jo mere smagfuld mad du serverer – jo mere power skal der på champagnen.

Jo sødere maden eller desserten er – jo højere sukkerindhold i champagnen.

Sukkerindholdet:

Champagnerne kategoriseres således:

0-1 gram sukker pr. liter – Nature / Zero Dosage

2-5 gram – Extra brut

6-12 gram – Brut (den mest almindelige)

13-32 gram – Sec

33-50 gram – Demi Sec

50- og op – Doux

Vi ville som minimum anbefale en Sec eller en Demi Sec til kransekagen.

Champagnedrink:

Nogle af bønderne har udviklet champagner, der kan tåle, at du tilsætter en isterning, en skive lime eller lidt frugt skåret i små tern. Det giver et enormt spændende udtryk. Champagnen bliver nærmest en dessert i sig selv.

En sådan champagnedrink vil passe særdeles godt til den søde og lækre kransekage omkring midnat.