Om champagnehuset
Breton Fils ligger i Congy, en lille by i Marne, som er beliggende cirka en halv time fra Epernay, mellem Côte des Blancs og Sézannais.
Historien begynder i 1945, da Olivette og Ange Breton besluttede at producere og sælge deres egen champagne. De startede med 5 hektarer og producerede 3.000 flasker om året.
Ange Breton var en naturkraft.
Han stod op før daggry og var som regel på arbejde før klokken fem om morgenen, sommer og vinter.
Han er kendt i hele regionen for at have trukket traktorer fri, når de sad fast i marken – kun ved at bruge sine armkræfter. Denne herkuliske styrke tillod ham også at trække vinstokke op uden værktøj. Man skulle se det for at tro det.
Det var med kun en hakke og helt alene, at han i 60 år gravede flere hundrede meter kælder i kridtet under sit eget hus.
Næsten uovervindelig døde han i en alder af 89 i sit hjem efter at have overlevet både krigen og halvfjerds års hårdt arbejde.
På spørgsmålet om, hvad der gjorde ham stærk og i god form, svarede han roligt: ”arbejd meget, sov lidt og ryg så meget som muligt”.
Siden da er vigtig og værdifuld “know-how” blevet overleveret fra far til søn gennem flere generationer.
I dag har de 17 hektar med vinstokke spredt rundt i Congy, Ferebrianges, Beaunay, Etoges, Sézanne, Mareuil-sur-Ay, Ay, Passy-sur-Marne og Saacy-sur-Marne.
Breton Fils’ kældre, der er typiske for Champagne-regionen, er på omkring 1.200 kvadratmeter.
FUN FACT: faktisk var Breton Fils en del af de aller første champagneproducenter i Champagne.
Om champagnen:
Druesammensætning: 100% Chardonnay
Duft/smag: Lys gul med livlige bobler. På næsen er der hvid fersken, hvid grape, litchie frugt og frisk umoden grøn pære. På paletten er den mineralsk med et “støvet” slør, appelsin blomst, citrus og en behagelig grape
Drik den til: En klar aperitif, men kan også nydes til en let muslingesuppe eller østers
Sukkerindhold: 9 gram pr. liter