Grand Cru eller Premier Cru


Smager Grand Cru bedre end Premier Cru?

Det kommer an på, som man siger – og det, det kommer an på her, er den attraktive kalkporøse undergrund og den ærekære producents champagnestil, der afgør kvaliteten.”Échelle des Crus”, som er den officielle skala til klassificering af markernes kvalitet, bestemmer at vinbonden kan få 100% af den fastsatte pris for sine druer, hvis hans mark ligger i en af de 17 Grand Cru landsbyer. Hvis hans marker ligger i de 42 klassificerede Premier Cru landsbyer, kan han indkassere mellem 90-99% for sine druer, når han sælger dem til et champagnehus. Der i alt 320 små byer i regionen.

Om der er tale om en Grand Cru eller en Premier Cru mark handler især om den helt unikke undergrund – består den af kalk/Belemnitkridt eller af Kimmeridge-ler? Hvor dybt er laget – det porøse kalk- og kridtlag sikrer opmagasineret vand og varme til vinplanterne, og det kan være mere end 100m dybt! Plus at det ikke er alle marker i en klassificeret landsby, der er lige fantastiske. Der er også forskel på, om jorden egner sig bedst til at dyrke Pinot Noir eller Chardonnay. Derfor er klassificeringerne udspecificeret på flere Premier Cru landsbyer, hvor der dyrkes både blå og grønne druer, til kun at gælde enten de grønne eller de blå druer.

Nørdeinfo: Laver vinbonden sin egen champagne, kan han ud fra de mange regler skrive Grand Cru eller Premier Cru på etiketten.

Smager en Grand Cru så bedre end en Premier Cru – og er en champagne uden nogle af klassificeringerne så dårligere champagne?
OH NO – det har intet med smagen at gøre på DEN måde – det er blot brugbar viden, så du ved, hvilken undergrund din champagne kommer fra.


Du får lige navnene på de 17 Grand Cru landsbyer her i alfabetisk rækkefølge: Ambonnay, Avize, Ay, Beaumont-sur-Vesle, Bouzy, Chouilly, Cramant, Louvois, Mailly Champagne, Le Mesnil-sur-Oger, Oger, Oiry, Puisieulx, Sillery, Tours-sur-Marne, Verzenay og Verzy.

I spørger tit: Hvad er din yndlings Grand Cru champagne Dinna? Svaret er nemt – det er den champagne, vi kalder HVERDAGSCHAMPAGNEN – har du ikke prøvet den, må du ikke snyde dig selv for den oplevelse ❤️

Voirin-Jumel – Blanc de Blancs Grand Cru

Hvorfor vi ELSKER rosé?

Vintage – et særligt aftryk!

Om Dinna & Michael...

Champagne For Alle symboliserer for os muligheden for at gribe alt det gode, når det kommer, men også selv at skabe chancerne. Vi greb chancen og arbejder hårdt hver dag for at folde vores drøm ud. Champagne for Alle er ikke født med en strategi eller en forretningsplan på et skrivebord – vi har udlevet en drøm om at udvide kendskabet til champagne, og så blev det til en virksomhed hen ad vejen – en virksomhed, vi i dag holder fast i, skal drives fra hjertet og gennem passionen – akkurat som det startede.

Author autograph