Udgivet den 25/08/2022 af Dinna & Michael
Vintage – et særligt aftryk!
Om vejret har været godt eller mindre godt det pågældende år er ikke afgørende for den passion og energi en champagneproducent lægger i at fremstille en udtryksfuld vintage-champagne.
Langt de fleste champagner er cûveer: for at opnå et ensartet udtryk i en cûvée, blender vinmageren i champagnehuset vine fra flere forskellige høstår og fra flere marker ofte i forskellige landsbyer. På denne måde, kan kunderne genkende deres champagne fra år til år uden mærkbart udsving i smagen.
En Vintage champagne er nærmest helt modsat. Vinen skal produceres af druer fra et og samme høstår, og det er en krævende og langvarig proces at lave årets unikke Vintage champagner. Fordi man ikke kan justere champagnen med vine fra andre måske mere modne – eller på den anden side mere kølige årgange – vil Vintage-champagner altid være et helt specielt bekendtskab, der aldrig vil kunne gensmages fra andre Vintage årgange. En Vintage champagne vil kunne identificere det pågældende års klima, arbejdet i markerne og arbejdet i kældrene, og kommer derfor naturligt til at være et autentisk udtryk for, hvad et champagnehus kan præstere.
Det er ikke alle år, som er velegnede som vintage-år. For store champagnehuse sker det i særligt udvalgte år, at beslutningen om en Vintage – eller ej – bliver taget – altså i de år, hvor vejret har været optimalt for både vinplanter og vinbonde. For det er en både dyr og risikabel investering, som først lønner sig mange år senere, når champagnen er moden til at blive frigivet på markedet.