Udgivet den 14/08/2023 af Dinna & Michael
Remuage – stærke håndled og god ryg
Det vilde håndværk
Når champagnen har ligget sin tid og modnet, i lige så mange år som vinhuset ønsker det, skal gærresterne fra andengæringen fjernes fra den klare vin. Med lange arbejdsdage dybt nede under jorden i de kolde, fugtige kældergange – svagt oplyst af blinkende neonrør og støvede elpærer – roteres flaskerne parvis med to hænder, bare lige 1/8 eller 1/4 omgang ad gangen, til højre eller venstre, med bare et kridtmærke på bunden af flasken til at styre efter. I løbet af 4-6 uger står flaskerne lodret og på hovedet, og gærresterne har samlet sig i halsen. Denne ældgamle teknik er kendt som remuage. Når flaskerne er nået ”sur pointes”, er de klar til at blive degorgeret og efterlade vinen i flasken krystalklar.
Ved remuage pr håndkraft drejes en champagneflaske i gennemsnit 25 omgange.
En god ”remueur” kan klare ca. 40.000 flasker om dagen, hvor champagneflaskerne er placeret i A-rammerne af træ, kaldet ”pupitre”.
Man forstår godt, at mange vinproducenter sparer sammen og investerer i en automatisk såkaldt gyropalette. For med en automatiseret remuage kan man dreje 500 flasker på én gang. En gyropalette arbejder 24 timer i døgnet og kan, uden at det går ud over kvaliteten, blive færdig på kun en uge i stedet for seks.
Alligevel er der en del mindre champagnehuse, der holder traditionerne og det arbejdskrævende håndværk i live og gør, som de altid har gjort: de drejer champagneflaskerne manuelt.