Udgivet den 16/03/2023 af Dinna & Michael
Hvad er en: ”Vigneron indépendant”
Der findes omkring 300 Independent winegrovers i Champagne. At være Independent betyder, at vinbonden laver sin vin selv fra egne vinmarker til og med det færdige produkt, i stedet for at sælge druer, most eller vin videre til en vinkøbmand. I Frankrig findes der mere end 7000 ”Vigneron indépendant”. Hovedkravet til medlemmerne er, at den enkelte vinproducent udvikler sine vine med respekt for terroir og bidrager med sin ypperste vin knowhow i hele produktionen fra spæd vinstok til færdigt resultat fra egne kældre.
————-
Tidligere solgte de fleste mindre vinbønder deres druer, deres most eller deres stillevin til større champagneproducenter, som har faciliteterne til den omkostningstunge champagneproduktion, ligesom de kan sætte virkelig mange muskler bag markedsføringen, både nationalt og internationalt.
Det er gået godt, så længe det gik godt. Men et ustadigt verdensmarked har betydet, at de normalt store aftagere har sprunget vinindkøbet over i et eller flere år. Og hvad gør en lille champagnebonde så med sin vin og sin manglende indtjening, når den traditionelle handelskæde går i stykker? Nød lærer som bekendt nøgen kvinde at spinde – i hvert fald har de seneste årtiers kriser lært de små vinbønder at gøre sig uafhængige af de store vinindkøbere (NM= Negociant-Manipulant).
Stadig flere vælger i stedet at lave deres egne champagner og stå for arbejdet med at bygge deres eget brand op. Fylde på med egne traditioner og sætte et aftryk af det terroir, man ejer.Som champagnelover betyder det, at vi har fået SÅ meget mere at vælge mellem.
Masser af individuel smag, kvalitet, historie og eventyr i glasset. Meget mere at tale om og være fælles om. Vi elsker det!