Udgivet den 28/03/2023 af Dinna & Michael
Druerne i champagne
Sådan får du lige styr på de tre verdensberømte champagnedruer i din champagne fra Champagne (hjælpen kommer her).
I Champagne er der 30% grønne Chardonnay-druer.
Chardonnay er Champagnes grønne drue-dronning. Den vokser på 30% af Champagnes ufrugtbare kalkholdige jorde, hvor den bedst kan lide de sydøst vendte bakkeskrænter i Côte de Blanc syd for Épernay, hvor der er størst chance for at den kan modnes ordentligt og færdigt inden høsten. Det er faktisk sjældent, at Chardonnay modnes til sit fulde potentiale i Champagne, som med sit ustadige og kølige vejr, er en udfordring. Men lige præcis her er det jo så godt, at den skal bruges i friske, mundvandsfremmende, boblende og flydende lykkedepoter – for dét er den fuldstændig genial til at kunne gøre.
Er der udelukkende Chardonnay i champagneflasken er du garanteret masser af æbler og citrus i duft og smag. Jo yngre – jo mere syrlig. Har den fået noget alder og noget fad, kan du opleve eksotiske gule frugter, nødder og noget smør i glasset.
Står der ”Blanc de Blancs” på etiketten? Så er det en champagne, som udelukkende er lavet på grønne druer – hvilket i Champagne vil sige Chardonnay. Blanc de Blancs-champagne er generelt lidt mere elegant, fokuseret og rank end champagner med de blå druer, men det er vildt svært og uretfærdigt at sige noget generelt om dette.
Blanc de Blancs og mad: Hvide ovnbagte fisk med lidt citrus i saucen er det sikre valg.
I Champagne er der 40% blå Pinot Noir.
Pinot Noir er aldrig en nem drue at dyrke. Dens drueskind er tyndt og ømtåleligt, den bliver let syg og besværlig, hvis vejret er vådt, og den ikke bliver blæst hurtig tør igen. Til gengæld er Pinot Noir både beundret og begæret – og den er den helt uundværlige konge-drue i Champagne. Pinot Noir er glad for at gro på de lavereliggende marker/bakker ved Montaigne de Reims mellem Reims og Épernay. Og desuden længere sydpå ved Aube.
Pinot Noir i champagne bidrager med noget struktur, fylde og en duft og smag af røde modne bær som jordbær og kirsebær og rugbrød.
Står der ”Blanc de Noirs” på etiketten? Så er det champagne, som udelukkende er lavet på de blå druer, Pinot Noir og Pinot Meunier. Blanc de Noirs er ikke så almindelige på hylderne, og dertil findes en del feinschmeckere derude, der synes at de ”blå” champagner kan opleves lidt klodsede og mangle den elegance, som Chardonnay giver. Vi har dog fundet og smagt mange virkeligt dejlige Blanc de Noirs champagner på Pinot Noir og/eller Pinot Meunier. Blanc de Noirs champagner er super gode ledsagere til mad.
Blanc de Noir og mad: Perlehøne med svampesauce eller skindstegt laks med cremet sauce kan være fremragende valg.
I Champagne er der 30% Pinot Meunier.
Denne blå drue er den mest ukrukkede og den nemmeste at have med at gøre i Champagne. Druen har længe været opfattet som en lidt rustik arbejdsdrue – en drue, der gør, hvad den skal, den modner tidligt på sæsonen og er derfor langt mere sikker end de to andre. De senere år er billedet vendt noget og flere producenter ønsker at højne renommeet for den lidt forkætrede drue. Bare fordi man er nem, betyder det jo ikke samtidig, at man behøver at være mindre god. En blend-drue, der ikke tales så højt og stolt om i Champagne, men som i dag også findes i 100% Pinot Meunier champagner. Den modner fint i de køligere områder i Marne Valley og på de nordligt liggende Aisne- vinmarker.
Champagne af Petit Meunier giver duft og smag med mørke bær og noget krydret, måske endda noget animalsk, med karamel, kaffe, chokolade og honning.
Sagde du ”tutti-fruitti”? Så er du ikke hel kørt galt i byen.
Druernes superpower
Pinot Noir – giver struktur og rød frugt
Pinot Meunier – er fuld af fyrig frugt og ristet brød
Chardonnay – sørger for fokus og forfriskende syre