Rosé-Boxen

Hvorfor vi ELSKER rosé?

Der er to måder at lave rosechampagne . Den mest almindelige er at blende sig frem til den ønskede farve. Man har den hvide, stille vin, og så noget rødvin, man blander sammen til en flot farve, og så går man i gang med at lave champagne.

Rosé-Boxen

Champagnes røde druer, Pinot Noir og Pinot Meunier, kan bruges, men her skal man tænke på, at Champagne er et koldt klima område, hvor druerne kun sjældent opnår fuld modenhed. Så rødvine herfra vil forekomme de fleste af os heroppe nordpå spinkle, grønne, sure og benede. Den rødvin, der blendes med, er altså ikke det, vi forbinder med en ”normal” rødvin, som vi drikker til vores bøffer lørdag aften. Men i champagner, hvor vi vil have friskhed, er den helt perfekt.

Rødvin på de berømte Pinot Noir druer fra Grand Cru landsbyen Bouzy gør sig godt til rosé-produktionen, hvor der ikke kun tilføres farve, men især en dybde og fylde, der ændrer champagnens udtryk til at gå mere i retning af at være sublime følgesvende til maden.

Jo mere rødvin man kommer i champagnen, jo mere fyldig og rødere og tungere bliver den også.

Kan man se på farven i en rosé champagne, og vurdere om det er en tungere, fyldigere rose?
Det er svært at bedømme en bog på omslaget – som man siger. Så smag dig frem – for helt ærligt: farven kan godt snyde øjet.

De fleste roseer bliver produceret i klare flasker, fordi man gerne vil vise farven. Det er ikke godt for champagnen, for dens værste fjende er: sollys. Men selvfølgelig har producenten brug for at vise, hvad husets rosé kan visuelt. Smukheden betyder meget, når man skal drikke rosé – ikke mindst sammen med veninderne, er det særlig hyggeligt, når man har en virkelig flot lyserød champagne i glassene – det gør noget ved stemningen.

Rosé champagner findes i alle rosa farvenuancer. Fra lys laksefarvet til lyserød, pink og krydret kobberrød – alt afhængig af metoden.

Der også en anden måde at producere rosé champagne på: nemlig Rosé de Saignée, hvor man lader den lyse druemost trække farve og smag på de blå Pinot Noir drueskaller, typisk 24-72 timer. Jo længere tid de ligger der, jo dybere farve og intensitet i smagen. Vi nærmer os nu fornemmelsen af ”rødvin med bobler”. Her bliver roséerne tungere i udtrykket, og man kan endda finde lakridsnoter i smagen og modne mørkerøde bær.

Det er nemt at forelske sig hurtigt og stormende i rosé. Især dem, der har ligget på skallerne og trukket farve.

Andre champagne-lovers skal vende sig langsomt til en noget voldsommere smagsoplevelse med mange udtryk, og som tænker, at her skal der noget mad til.  Glæd jer! Ældre roséchampagner parret med endda tungere mad, fungerer fantastisk. Vi drikker dem gerne, når det bliver mørkt og koldt efterår – og endda meget gerne til gryderetter og endnu senere til den traditionelle julemad. De frisker virkelig maden op!

Lyse laksefarvede champagner – behøver de mad til? Det er bestemt ikke et krav. Dem kan vi sagtens drikke netop nu, fordi de er altid lækre og indbydende, med sol og charme hele vejen til den gode stemning.

Synes du rosé kan være svær at holde af? Så giv dig bare god tid – det skal nok komme.

Og prøv dem endelig med mad til. Både de lyse og de mørke roséer!
Verden åbner, sig og vi véd bare, at du vil komme til at nyde dem.

Mad & Rosé champagner

Hører du til dem, der siger: ”at når man blander rødvin med hvidvin, så bliver det rosé” – så har du faktisk ret – når du altså er i Champagne. Roséchampagne er ikke sød, bare fordi den har en sød farve – den kan være overordentlig tør, fordi den i modsætning til andre champagner fået lov til at ligge nogle timer, hvor mosten har trukket og fået farve af de blå skaller. Derfor skal du, uanset at din rosé dufter dejligt af bær, helst undgå for meget sødt og for meget citron i maden.

Tips:Rosé champagne er ikke sød. Den er tør og saftig på samme tid. Vildt charmerende og med indbygget glæde, romantik og plads til at drømme.

Rosé champagner egner sig til:

Asiatisk mad – gerne thai med koriander

Charcuteri

Cremede oste

Fjerkræ

Stegt fisk med svampe

Pasta carbonara

Risotto med svampe

Tapas

Japanske retter gerne med marineret kød

Hvorfor er Extra Brut virkelig tør og Extra Dry slet ikke?

Grand Cru eller Premier Cru

Om Dinna & Michael...

Champagne For Alle symboliserer for os muligheden for at gribe alt det gode, når det kommer, men også selv at skabe chancerne. Vi greb chancen og arbejder hårdt hver dag for at folde vores drøm ud. Champagne for Alle er ikke født med en strategi eller en forretningsplan på et skrivebord – vi har udlevet en drøm om at udvide kendskabet til champagne, og så blev det til en virksomhed hen ad vejen – en virksomhed, vi i dag holder fast i, skal drives fra hjertet og gennem passionen – akkurat som det startede.

Author autograph