Berceau du Champagne, Réserve
Premier Cru
Reserve betyder, at champagnen indeholder flere ældre årgange
Druesammensætning: 100% Chardonnay,
Duft/smag: i duften er der honning, solmoden fersken, hvide blomster, mandariner og citronskal. Delikat afslutning af en kalket mineralitet.
Den er ren og mundvandsdrivende saftig.
Passer godt til: grillede svinekoteletter med æblekompot, indbagt laks med cremede rejer, smørstegte laksesteaks med ristede hasselnødder, ostesoufflé, skaldyrstærte.
Sukkerindhold: 7,5 g/liter
Berceau du Champagne, Rosé
Premier Cru
Dette er en Rose dássemblage – rød vin blandet i den hvide vin
Druesammensætning: 62 % Pinot Noir (heraf 15% rødvin), 38% Chardonnay
Duft/smag: en herlig duft af sommermodne hindbær og jordbær. Den er moden og indbydende, saftig, med en god fylde og en let mineralitet
Passer godt til: lammeryg med grillet grønt og Pommes Anna, kylling paella med chorizo og kylling, cremet brie med knasende sprød fransk flute og råsyltede hindbær – eller prøv den til en fransk ikke for sød bærtærte.
Sukkerindhold: 9 g/liter
Det var en overbevisning om bedre at kunne løfte i fællesskab, at mange af vinbønderne i Hautvillers i 1931 slog sig sammen, og ved den socialistiske borgmesters hjælp fik de formaliseret den fælles brug af byens fantastiske klosterkældre fra 1600-tallet og dertil et fælles pressehus. I dag ejer 180 vinbønder kooperativet i fællesskab, så her er tale om et moderne fransk vinkollektiv, som de seneste seks år er blevet styret af ønolog og kældermester Paul Censier.
Efter at have arbejdet i champagnehusene Louis Roederer og Moet Chandon, har han arbejdet med vin i tre så forskellige lande som Moldova, Canada og i New Zealand.
Men så kom han hjem til Champagne for at være ønolog og kældermester i Hautvillers Cooperative. Paul Censier fortæller, at han ”er mega stolt over at have fået ansvaret for champagneproduktionen”. Her startede benediktinermunkene fra Abbaye de Haultvillers på at grave de kølige vinkældre ud i 1673. Nogenlunde samtidig ankom munken, Dom Pierre Pérignon, til det berømte kloster, hvor han kom til at arbejde med champagne.
”Jeg laver champagne efter mit hjerte”, siger Paul Censier, der tryller vinbøndernes høst af Pinot Noir, Meunier og Chardonnay fra de smukke vinmarker omkring landsbyen, om til kooperativets forfriskende champagner i en lidt kølig sommerstil, med en delikat mineralitet og en genkendelig vibrerende livskraft.
Kældrene i Hautvillers er kommet på Unescos Verdensarvliste i 2015, da de er særligt bevaringsværdige for nutiden og eftertiden.
De 180 vinbønder fra kooperativet er sammen med kældermester Paul Censier med til at vedligeholde de unikke kældre, samtidig med at de bidrager med masser af god smag.
Hurra for de gamle munke, deres legendariske kældre og deres passion for god vin og champagne. Dem har vi virkelig meget at takke for.
Paul Censier har ladet månedens Blanc de Blancs ligge 6 år i kældrene. Roséen har ligget i 3 år. Kravene i champagne er blot 15 måneder.