“…og man burde være stoppet ved den Jeroboam af 1989 direkte fra Heidsiecks kælder”

johan-johansen-kester-thomas

Fortæl først lidt om hvem du er og hvad du laver?

Hvis vi skal tage det kedelige først, er jeg en slut-trediverne, temmelig nørdet mellemleder-type fra provinsen med et job indenfor IT og markedsføring, og til hverdag vel lidt af det, vores fremmeste samfundsrevser C.V. Jørgensen ville kalde for en ”Computer-Charlie.” 

I min fritid, derimod, er jeg en sand livsnyder og levemand med hang til god mad, skønne vine, lidt for meget Champagne, smukke kvinder og en cocktail eller tre i ny og næ. Jeg er også det man på godt dansk ville kalde en madblogger og influencer med en røvkedelig instagram-profil på @johanjohansen, egen blog på johanjohansen.dk og en sidebeskæftigelse som Champagne-anmelder og kulinarisk korrespondent på Gastromand.dk samt lidt løsarbejde for Madsvin.com

Hvad betyder ordet “hverdagsluksus” for dig?

Nu var det jo mere end oplagt at sige Champagne på en tirsdag, men… Så vildt behøver det nu heller ikke at være.

Hverdagsluksus for mig er at gøre noget ekstra og uventet for sig selv eller sine kære, eller for den sags skyld at blive gjort noget uventet for. Det kan, har jeg erfaret, være alt fra at stoppe op i fem sekunder på sin vej og dufte til en blomstrende rose, fodre ænder ved søen, eller tage en halv time ud af en travl dag for at gå en tur til sit yndlingssted – og så til diverse former for forkælelse.

Det kan være små ting som et glas vin eller en kop øl efter en lang dag – eller at gå forbi køledisken og finde en rib eye på bud, som gør sig godt i den stirfry, man alligevel havde tænkt sig at lave af resterne i køleskabet. For den sags skyld kunne det også være helt at gemme resterne til en anden dag og i stedet smutte ud efter sushi og et glas sprød Chardonnay til aftensmaden. Eller nuppe dagens ret og et glas rødvin på yndlings-caféen. For ikke at glemme naturligvis at åbne en flaske Champagne på en tirsdag og dele den med en smuk kvinde, en lækker fyr eller ganske enkelt sig selv… Champagnekassen sender en ganske fremragende champagnestopper med deres intro-kasse til netop det formål at dele en flaske med andre eller sig selv over et par aftener – en luksus jeg oprigtigt talt mener alle bør unde sig selv jævnligt.

Der er ingen øvre eller nedre grænse på begrebet hverdagsluksus – ej heller på prisen derfor – det kan koste så meget eller så lidt som budgettet, samvittigheden og fornuften kan bære – i virkeligheden handler om at gøre noget godt for sig selv eller ens nærmeste, uanfægtet af prisen. Hvilket egentligt er meget godt build-up til næste spørgsmål…

Hvornår og i hvilken anledning åbnede du sidst en champagne?

Det er i skrivende tid en uges tid siden, en lørdag midt i september, i anledning af en god og savnet venindes fødselsdag.

På trods af, at vi har været igennem alverdens Champagner sammen, havde hun til dato ikke smagt Dom Perignon, og jeg besluttede ganske enkelt at en næsten rund fødselsdag kunne være en lige så god grund som så mange andre til at få gjort noget ved det. 

Vi nød en purung, lettere stilforvirret men allerede legendarisk årgang 2008 ved bredden af Slotssøen i Kolding til en snak om stort set alt og intet i strålerne fra en blændende september-sol, der i dagens anledning var trængt igennem 14 dages regnvejr.

… Over the top vil nogen sikkert mene – men det er jeg egentligt også, og når man nu tidligere er blevet revet lidt med og kommet til at love en smuk kvinde alt muligt i en brandert, må man være gentleman nok til at stå ved sine ord. Desuden kan livet hurtigt blive for kedeligt, hvis man venter med de store, opsatte oplevelser til de helt specielle datoer og øjeblikke. Nogle gange skal man bare springe ud i det og fejre en 49-års fødselsdag– med en lidt for ung, lidt for utæmmet, men stadig fuldstændig magisk flaske Dom Perignon i hånden!

Husker du en speciel oplevelse, hvor maden og champagnen har været så sublim, at du aldrig glemmer det?

Åh, der er heldigvis mange, men lad os holde det til to fra hver deres ende af spektret. 

I den mere dekadente afdeling var jeg for et par år siden til et arrangement på et af de finere hoteller i København hvor Charles Heidsieck stillede hele deres hold af non-vintage og vintage-champagner op mod en fem-retters menu komponeret til aftenen. Vi var igennem alt fra kammusling med brændte grønne tomater og NV Brut over tartar med rosé til torsk og rygeost med fed Vintage-Champagne og lagret ost med 1995 Blanc de Millenaires.

Det var en af de aftner hvor alt bare gik op i en højere enhed, nye venskaber blev lagt, ansigter blev grinet i laser mens borddamen og jeg forsøgte at toppe hinanden i røverhistorer, og man burde være stoppet ved den Jeroboam af 1989 direkte fra Heidsiecks kælder, der rundede ballet af… Men hvor man alligevel endte med at sidde den halve nat i baren og drak Blanc de Millenaires, fordi hvornår fik man nogenlunde chancen igen? Tømmermændene dagen efter var til at føle på, men det hele værd.

I den helt anden ende af spektret, men mindst lige så magisk var en stegende lun sommeraften i juni 2018 på Broens Gadekøkken på Christianshavn med burgere fra Gasoline Grill, bobler fra vinbaren og selskab af aftenens smukkeste kvinde. Planen havde været at mødes på Nørreport med en ligesindet Champagneelsker, man havde mødt på Instagram, og finde et enkelt glas champagne… 

Det endte med at blive til en flaske og lidt til, spontane fadøl samt Aperol Spritz i Nyhavn, og kulminerede mange timer senere tæt sammenkrøbne under en parasol på Christianshavn – i ly for sommeren 2018’s stort set eneste byge – med hvad jeg husker som fuldstændig ligegyldig og alligevel uforglemmelig Champagne af elendige glas sammen med nattens dronning og verdens måske bedste burgere, som vist nok forblev halvspiste… Der var ingen tømmermænd dagen efter, men oplevelsen var bestemt lige så overvældende og rammende… Champagne, mad og perfekt selskab kan noget, uanset rammerne og forudsætningerne!

Hvis du skulle udfordre og udforske måden, hvorpå champagne kombineres med mad, hvad ville du så gøre?

Fik jeg lige sagt Champagne og burgere? Vi skal altså til at ud over det punkt hvor vi ser Champagne som noget, der skal drikkes før maden eller til meget specifikke retter. Det handler ikke om planer for at udforske eller udfordre, men om at hoppe ud i det! Champagne er fantastisk, alsidig madvin, og jeg husker faktisk stadig med glæde den nytårsaften hvor vi skyllede ribeyes fra grill med hjemmerørt bearnaise ned med vulgære mængder Pol Roger fra dobbeltmagnum.

Men apropos burgere, er junk food og faktisk Champagne en fremragende kombination, der på sin vis vel også kan beskrives som udfordrende fordi det er så dejligt vulgært og modstridende. Burgeren vil klart være værd at genbesøge, men jeg har tidligere til store klapsalver kørt vintage-Champagne til Southern fried chicken med hjemmelavede fritter. Cremetheden, fylden og syren i vinen giver overraskende modspil til den fede og salte mad og boblerne letter hele oplevelsen en del og skaber en overraskende helhed. Det er faktisk en scoreret af de bedre, drenge og piger, sir’ det bare!

Næste projekt bliver nok pimpede japanske instant-nudler og Champagne – en udfordring, der blev smidt efter mig af en med-Instagrammer, der mente det i hvert fald ikke kunne lade sig gøre… Vi får at se! 

Hvis du fik 5 minutters taletid til HELE Danmark, hvad ville være dit vigtigste statement?

Jeg tror jeg ville citere den vidunderlige og livsglade brite Derek Matthews, som min fødeby Kolding var så heldig, at få lov til at adoptere, og som i forbindelse med sin 90-års fødselsdag udtalte følgende udødelige råd til ungdommen: ”For God’s sake: Live your life!”

Fra en levemand, som har set det hele, og stadig i en alder af 90 har rigeligt med appetit på livet, maden og det gode glas, er det et af de bedste, stærkeste og klogeste råd, man som menneske kan få, og en cementering af de tanker, jeg selv har gjort mig om tilværelsen.

Hvis vi kigger lidt nøgternt på det, er det eneste, vi med sikkerhed ved om livet, at det er kortere end vi håber, sikkert mere forvirrende end ventet, og at det til tider vil komme til at gøre forbandet ondt… Men samtidig rummer et uendeligt potentiale for lykke. Vi er ikke herrer over de ulykker, som vil ske i vores liv, men lykken, derimod, kan vi arbejde på, og vores livsglæde styres i bund og grund af, om vi fokuserer på usikkerheden og ulykkerne eller på mulighederne og glæderne. Som mennesker har vi en unik mulighed og et ansvar for at skrue på det alt det ubekendte: indholdet, oplevelserne og lykkefølelsen, og det er når vi gør dette, at vi lever – for alvor.

Prøv at lade være med at stresse så meget over det, du ikke nå, eller bekymre dig så meget om det, du alligevel ikke ved om kommer til at ske. Forkæl dig selv – og dem du holder af – bare en lille smule hver dag: om så det er med en blomst, en gave, et hjemmelavet måltid eller bare et par pæne ord!  

Brug lidt ekstra penge på maden, på drikkevarerne og på livet som helhed. Vi er et af de folkeslag i verden, som bruger flest penge på materielle goder og færrest på madvarer og livsnydelse. Hvorfor, når det nu er det, der beviseligt gør os glade og? Lev livet! Hver dag! Smil til den søde pige på gaden på en grå mandag, åbn den skide flaske Champagne på en tirsdag, spis junkfood på en onsdag, gå ud og spis torsdag eller nup et spontant tog til Hovedstaden og dans på baren med din veninde på dit yndlingssted på Nørrebro natten til lørdag og lev med tømmermændene om søndagen. Lad lysten og spontaniteten råde bare lidt mere…

Vær aldrig for nærig til at rive et par timer ud af kalenderen og brug dem på at vende hele verdenssituationen med en god veninde på en gåtur eller en bajer på den lokale med en kammerat. Du skal sgu nok finde den time til vasketøj eller arbejde et andet sted, og din livskvalitet vil takke dig for dine valg.Var det mere end fem minutter? Undskyld, jeg ævler helt vildt! Det kan i virkeligheden også siges på 30 sekunder. Livet er hvad vi gør det til, så kys det nu, det satans liv, det kan hurtigt være for sent! Og husk altid de tre smukkeste ord jeg til dato har hørt fra en smuk kvindes mund: Champagne gør lykkelig!

Luk menu
×
×

Kurv