Nyheden om at vinbønderne i Champagne i år har lov til at høste 10.000 kg. pr hektar blev temmelig lunkent modtaget. For selv om vi nu er tilbage til tiden før Corona, rent handelsmæssigt, så har vejret i 2021 været den ene katastrofe efter den anden. 

Corona har kun betydet en større interesse for champagne – og det er netop den globale handelsinteresse, der er basis for fastsættelsen af det enkelte års tilladte høstudbytte. Der må ikke høstes mere, end der er afsætningsmuligheder for. 

Markedet går op – druerne går ned 

Men – og her er det store afgørende MEN – mange champagnevinbønder kommer slet ikke til at høste i år. Udbyttet af sunde druer på markerne er så lille, at resultatet ikke vil kunne betale sig. Andre skal i gang med en arbejdsintens håndplukning af enkelte sunde druer ud af ødelagte klaser. Altså ikke i nærheden af de 10.000 kg. pr. hektar, som loven tillader – nærmere fra 0% i høstudbytte og til 2.000 kg. druer. 
Der regnes med et gennemsnitlige høstudbytte på minus 30%-50%. Det er værd at bide mærke i, at det medfører, at champagner fra 2021 bliver sværere og dyrere at få fat i. 

Champagne-vinbønderne og vejret 

Vejret sendte den ene katastrofe ind over bønderne efter den anden. En tør vinter gav tidlig blomstring, som blev efterfulgt af voldsom nattefrost i slutningen af april. Så kunne det da ikke blive meget værre. 
Men det kunne det, og det blev det. En sommer med regn, slud og slet ikke nok solskin har kastet meldug nærmest som en epidemi ud over markerne, og vinmark efter vinmark har kapituleret, mens den hvide svampesygdom har lagt sig ødelæggende ud over de grønne vinplanter. Især i Marne og Aube er det rigtig slemt og mange vil her have vanskeligt ved overhovedet at høste noget som helst. 
Cote de Blanc og Sézannais har indtil nu klaret sig bedre.  

Ressourcestærke vinbønder har forsøgt at reducere tabet ved at opsætte lys og varme i de tidligere morgentimer særligt ved deres Grand Cru marker. 

Reservevine i kældrene redder nogle 

Huse med omkring 3 års reservevine i kældrene kommer formentlig til at kunne klare sig. De der har 7.500 ton reservevine i kældrene kan kompensere for den mistede høst 2021. Ikke alle champagneproducenter har dog så meget vin liggende. 

Høstudbyttet 

I 2020 bestemte Comitée Champagne, at høstudbyttet skulle ned på 7.000 kg. druer pr. hektar for at imødegår et fald i afsætningen grundet den Coronaplagede verden. Beslutningen om at minimere høstudbyttet frustrerede sidste sensommer vinbønderne så voldsomt, at Comitéen – stærkt presset – øgede udbyttet til 8.400 kg. Dén afgørelse nåede først frem i august, hvor høsten allerede var begyndt! 

Nu har Comitée Champagne med stor glæde sat grænsen op her i 2021 til 10.000 kg.  Som den var før epidemien. Handlen med champagne steg nemlig i første halvår af 2021 med 14% i forhold til samme periode sidste år. Især Storbritannien, USA, Australien, Tyskland og Australien er flittige aftagere af de dejlige bobler. 

Status er imidlertid lige nu, at Corona-epidemien har givet positive tal på bundlinjen i Champagne – men når det drejer sig om klimaet, står det sløjt til! 

Status når høsten er begyndt 

Vi skal nok følge op på høsten 21. Følg med – for det gør vi. Vi skal efter al sandsynlighed ned og deltage.

 

 

 

Skriv et svar